Mampaey-icon-klantgericht
Klantgericht en efficiƫnt

Klantgericht en efficiƫnt

Verder lezen
Mampaey-icon-installatie
Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud

Verder lezen
Mampaey-icon-innovatief
Innovatieve werkwijze

Innovatieve werkwijze

Verder lezen

Energiezuinige werktuigbouwkundige installatie Duurzaamheidsfabriek Dordrecht in Onderwijs en Bouw

10 november 2012

afbeeldingen/nieuws/Duurzaamheidsfabriek-Dordrecht-200x200.jpg

Energiezuinige werktuigbouwkundige installatie Duurzaamheidsfabriek Dordrecht in Onderwijs en Bouw

Mampaey installatietechniek heeft de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht voorzien van de werktuigbouwkundige installaties naar een ontwerp van Wolter & Dros. De totaalinstallateur heeft gezorgd voor de sanitaire installaties en installaties voor de luchtbehandeling, verwarming, en koeling en de bijbehorende regeltechnische installaties in het gebouw.

“Op het gebied van duurzaamheid is het een vooruitstrevend project”, aldus Chris Kafoe, projectleider bij Mampaey. “In het ontwerpproces is de focus gelegd op het integraal verduurzamen van het gebouw. Door te letten op de oriëntatie van het gebouw en andere bouwfysische parameters is de energiebehoefte geminimaliseerd. Door de lagere energiebehoefte is een minimale installatie benodigd. Hiervoor wordt minder materiaal gebruikt.” De Duurzaamheidsfabriek is voorzien van een co2-gestuurde ventilatie. Het kanaalsysteem is geoptimaliseerd en waar nodig vergroot om een zo laag mogelijke weerstand te creëren. De luchtbehandelingskast is voorzien van een warmtewiel en vanwege de lage weerstand heeft de kast een specifiek ventilator vermogen (SFP-getal) van 1,4 KW/m3/s. De warmte en koude wordt geleverd door de collectieve warmte- koudeopslaginstallatie van het Leerpark. Er wordt gebruik gemaakt van laag temperatuurkoeling. Ook voor het leidingwerk heeft een optimalisatie plaatsgevonden om zo zoveel mogelijk pompenergie te besparen. Het leidingverlies bedraagt slechts 31kPa.

Voor leerdoeleinden zijn in het leidingwerk extra voorzieningen opgenomen om meet- en regelinstallaties aan te brengen. De sanitaire installaties zijn onder andere voorzien van toiletten met waterbesparende spoelreservoirs, waterloze urinoirs en zelfsluitende waterbesparende kranen. Kafoe: “Bijzonder zijn ook alle voorzieningen die nu al getroffen zijn om in de toekomst onderzoek aan duurzame technieken door huurder InstallatieWerk Zuid-Holland en andere toekomstige gebruikers mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn de opstelplaatsen op het dak voor de windmolens, zonneboilers en zonnecellen.” Het gebouw zelf is een leerobject. Zo is de warmte- en koudeopslaginstallatie (wko) in de Duurzaamheidsfabriek ingezet als leerwerkruimte en de luchtbehandelingskast is voorzien van glas zodat de leerlingen kunnen zien hoe het werkt.

Bron: Onderwijs en Bouw

Terug
Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in