CV ketel / CV installatie
In deze categorie zijn alle tips voor u verzameld die betrekking hebben op de cv-ketel en de cv-installatie.
Kan ik beter een HR of VR cv ketel aanschaffen?
Of u beter een HR of VR cv ketel kunt aanschaffen ligt aan uw gasverbruik. Heeft u nu een oudere cv ketel en ligt uw gasverbruik onder de 800-100m3 dan is het raadzaam te kiezen voor en VR cv ketel. Is uw gasverbruik hoger dan 1000 m3 dan is het rendabeler om te kiezen voor een HR cv ketel. Heeft u nu ook VR cv ketel en uw gasverbruik ligt onder de 2000 m3dan is het raadzaam om weer voor een VR cv ketel te kiezen. Is uw gas verbruik hoger dan 2000 m3 dan is het rendabeler om voor een HR cv ketel te kiezen. Wilt u weten welk type cv ketel het beste bij u past? Neem dan contactmet ons op. Wij adviseren u graag over het type cv ketel dat beste bij uw wooncomfort aansluit.
Kan een cv ketel aangesloten worden op een gemetselde schoorsteen?
Rookgasafvoerkanalen moeten in Nederland aan bepaalde eisen voldoen. Of een cv ketel kan worden aangesloten op een gemetselde schoorsteen is afhankelijk van het type cv ketel dat er op aangesloten wordt. Cv ketels met een ventilator, gesloten cv ketels, mogen niet op een zogenoemd “bouwkundig” kanaal worden aangesloten. Gesloten toestellen moeten worden aangesloten met aluminium of Roest Vast Stalen (RVS) kanalen.
Wat is het verschil tussen een HR en VR cv ketel?
Het verschil tussen een HR en VR cv ketel is het rendement. VR staat voor Verbeterd Rendement, HR staat voor Hoog Rendement. Het rendement van een HR cv ketel is groter dan dat van een VR cv ketel. Dat wil zeggen dat u met een HR ketel zeker 10% tot 15% meer bespaart ten opzichte van een VR ketel.
Tikkende leidingen, wat kan ik hieraan doen?
Tikkende leidingen worden veroorzaakt door het opwarmen van de leidingen. Als de leidingen opwarmen zetten deze uit, dit is een natuurlijk verschijnsel. Leidingen zijn gebeugeld en gaan door muren en plafonds. Wanneer een leiding tijdens het uitzetten niet vrij kan bewegen doordat een beugel te vastzit of wanneer een leiding vast in een muur of plafond zit, zal deze leiding tijdens het uitzetten geluid maken, ook wel tikken. Dit is makkelijk op te lossen door de leiding los te maken zodat deze weer vrij kan bewegen.
Wat kost een onderhoudscontract voor een cv ketel?
De kosten van een onderhoudscontract zijn afhankelijk van uw type cv ketel, de leeftijd van uw cv ketel en de regio waar u woont. U moet rekening houden met een prijs tussen €8,00 en €11,50 per maand. Wilt u weten wat een onderhoudscontract voor u kost? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.
Heeft mijn cv ketel jaarlijks onderhoud nodig?
Of u cv ketel jaarlijks onderhoud nodig heeft hangt af van het type ketel en de leeftijd. Uw cv ketel dient eenmaal per jaar tot eenmaal per drie jaar onderhouden te worden. Hierbij is het van zeer groot belang dat u dit onderhoud laat uitvoeren door een professioneel bedrijf. Het uitbesteden van onderhoud is zeer raadzaam. Met een all-in onderhoudscontract van Mampaey bent u voor een klein bedrag per maand verzekerd van de veiligheid van uw toestel.
Moet ik mijn cv ketel uitzetten als ik op vakantie ga?
De cv ketel uitzetten als u op vakantie gaat is niet nodig. De stekker van de cv ketel moet altijd in het stopcontact blijven zitten, dit voorkomt het vastzitten van de pomp. Bij ketels met een waakvlam kan de gaskraan worden dichtgedraaid. Let wel op, er is dan namelijk geen warmwater meer en de waakvlam moet bij terugkomst opnieuw ontstoken worden. Bij HR ketels hoeft u in principe niets te doen. Wilt u toch de warmwatervoorziening uitschakelen dan is dit elektronisch mogelijk. In het installatievoorschrift van de cv ketel staat beschreven hoe u dan te werk moet gaan.
Mijn cv ketel werkt niet
Als uw cv ketel niet werkt dient u altijd het volgende te controleren:
- Controleer of de druk van de cv ketel klopt. Deze meter kunt u meestal vinden in de badkamer of op uw cv ketel. De druk moet 2 bar zijn. Is de druk lager probeer dan uw cv ketel bij te vullen. Bij een druk lager dan 1,3 bar doet u toestel het niet meer.
- Controleer of er gas aanwezig is. Dit kunt u doen door te kijken of uw gasfornuis het doet. Heeft u geen gasfornuis dan kunt u dit niet controleren.
- Controleer of de cv ketel voorzien is van elektriciteit. Dit kunt u controleren door te kijken of de verlichting in het huis het doet. Als de verlichting het doet controleer dan, met bijvoorbeeld de stofzuiger, of er spanning staat op het stopcontact waar de cv ketel in zit.
- Als al het bovenstaande blijkt te werken dan kunt u nog proberen uw cv ketel te resetten. Dit kunt u doen door op de resetknop op uw toestel te drukken.
Hoe kan ik mijn cv ketel bijvullen?
U kunt uw cv ketel bijvullen door de volgende stappen uit te voeren:
- Zet de thermostaat lager dan de kamertemperatuur, zodat er geen warmte gevraagd wordt.
- Haal de stekker van de cv ketel uit het stopcontact, zodat de pomp niet meer werkt.
- Draai alle radiatorkranen open en laat de installatie enigszins afkoelen.
- Neem de vulslang die bij uw cv installatie hoort en sluit deze aan op de koudwaterkraan.
- Laat vervolgens de slang eerst vol met water lopen, zodat er geen lucht in de cv installatie komt en sluit de slang vervolgens aan op het vulpunt van de cv installatie. Dit vulpunt is te vinden op de cv ketel of op één van de radiatoren.
- Draai nu eerst de vulkraan open en daarna pas de koudwaterkraan.
- Vul water bij tot de wijzer tussen de groene en de rode streep staat (tussen de 1 en 2 atmosfeer).
- Sluit vervolgens eerst de koudwaterkraan en daarna het vulpunt van de cv installatie.
- Koppel nu pas de slang af.
- Steek de stekker van de cv ketel in het stopcontact.
- Als alles in orde is, gaat de ketel weer branden bij het omhoog zetten van de thermostaat. Laat de verwarming enige tijd opwarmen, draai de thermostaat terug en haal de stekker van de ketel opnieuw uit het stopcontact.
- Ontlucht daarna de radiator die op het hoogste punt in het huis staat, bijvoorbeeld op zolder. U kunt daarbij gebruik maken van het bij de cv geleverde ontluchtingssleuteltje.
- Steek de stekker van de cv ketel weer in het stopcontact en uw cv ketel is weer klaar voor gebruik.
Hoe kan ik mijn CV ketel ontluchten
Hoort u borrelende of tikkende geluiden in (één van) uw radiatoren? Dat betekent meestal dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van tikkende radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten. In de ochtend, voordat uw cv-ketel aanspringt, is het de beste tijd om te ontluchten. Voor u uw verwarming ontlucht is het aan te raden ervoor te zorgen dat de waterdruk van uw cv in orde is door uw cv-ketel bij te vullen. Ook na het ontluchten is het aan te raden nogmaals uw cv-ketel bij te vullen.
Expansievat en ventielen
Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
Benodigdheden cv ontluchten
Voor het ontluchten van de cv-ketel heeft u het volgende nodig:
- Een doekje
- Een ontluchtingssleuteltje